Newborn - kuvauksen muistilista

Vietetään ihanan rentouttava vauva kuvauspäivä ja taltioidaan ensi hetket. Näillä vinkeillä onnistut varmasti!

Lapsen saaminen on yksi elämän suurimmista kokemuksista. Ensimmäiset viikot vastasyntyneen kanssa tuntuvat ihmeellisiltä. Nämä uudet kasvot, pienet kädet ja jalat, ovat kuin magneetti, josta on vaikea saada katsetta irti. Keho rekisteröi jokaisen pienenkin äännähdyksen. Voi tuntua uskomattomalta, miten voimakas tunneside ja suojelun halu omaa lasta kohtaan on alkanut muodostua. Miten uusi voima pitää vallassaan. Vauvakupla on todellista ja ihanaa.

Valokuvaajana haluan auttaa ikuistamaan tämän merkityksellisen hetken, sen ihmetyksen ja uutuuden tilan. Hetken, jolloin vanhempi koskettaa lastaan, tutkii pieniä sormia, jotka kietoutuvat oman sormen ympärille. Hetken, jolloin yhteys muodostuu.  Valokuvan avulla, vielä vuosienkin päästä, vanhempi voi elää tuon hetken uudelleen. Mikä tarina olisikaan merkityksellisempi.

Newborn-kuvaus, eli vastasyntyneen valokuvaus, toteutetaan yleensä ensimmäisen kahden viikon aikana vauvan syntymästä. Jos kuvaus venyy pidemmälle ei sekään haittaa mitään! Vauvoja voi kuvata milloin vain. Kahden viikon suositus johtuu siitä, että parin viikon kuluttua syntymästä vauvojen iholle ilmestyy hormoninäppyjä. Näpyt katoavat itsestään ajan myötä ja tarvittaessa ne pystytään huolellisella kuvankäsittelyllä myös poistamaan.

Vauvan kehitys on myös hurjan nopeaa ja piirteet muuttuvat viikoissa, siksi tämän lyhyen ohikiitävän hetken taltiointi on hyvä tehdä heti. Moni vanhempi on myöhemmin katsellut kuvia ja sanonut, ettei muistanutkaan kuinka pieni lapsi oli tai että hiukset oli eri sävyä.

Ajan kuvaukseen voi varata etukäteen ja ajankohta määräytyy lapsen syntymän myötä. Toki on ymmärrettävää, että uusi tulokas muuttaa arjen ja kuvaus saattaa unohtua kaiken keskellä, mutta vauvoja voi kuvata koska vain myöhemminkin. Varatessa kannattaa miettiä millaisia toiveita kuvien suhteen on. Mikäli halutaan ottaa kuvia yhdessä vauvan kanssa ja vauvasta erikseen, kannattaa varata enemmän aikaa kuvaukselle (3h kuvauspaketti). Sisarukset voidaan myös ottaa kuvaukseen mukaan. Pidemmässä kuvauksessa on varmempaa, että vauva nukkuu jossain kohtaa tyytyväisenä ja kaikki yhteiskuvat ehditään ottamaan. Kuvaukset toteutetaan aina vauvan ehdoilla.

Kuvauspäivänä

  • aamulla imettävän äidin ei kannata juoda kofeiini pitoisia juomia

  • vauvan kasvot ja kädet on hyvä varovasti puhdistaa aamulla ja jos iho on kuiva voi laittaa vauvoille sopivaa kosteusvoidetta

  • kuvaus kannattaa sijoittaa aamupäivään jolloin yleensä vauva nukkuu enemmän, toki tämä on yksilöllistä

  • vaippaa kannattaa löysätä hieman noin tuntia ennen kuvausta, ettei ihossa näy painaumia

  • valikoi vauvalle muutama lempi asu valmiiksi ja minulla on kuvausrekvisiittaa jota voi lainata

  • jos vanhemmat tai sisarukset esiintyvät kuvissa, kannattaa suosia yksivärisiä pehmeitä maanläheisiä sävyjä

  • voitte ottaa kuviin mukaan esineitä tai vaatteita, jotka ovat teille merkityksellisiä

Kuvauksissa vanhemmat saavat rentoutua. Olen tottunut käsittelemään vauvoja turvallisesti ja pidän huolta, että vauvalla on mukava olla. Huolehdin hyvästä hygieniasta ja kaikki kuvausrekvisiitta on puhdasta. Vauvat pysyvät tyytyväisinä kun käytän lämpötyynyä kuvausten aikana. Mistään ei tarvitse nolostua, sottaaminen kuuluu aina vauvakuvauksiin ja itkut saa itkeä rauhassa. Jos vauva kaipaa ravintoa tai muuta huolenpitoa kuvausten aikana, pidetään tauko. Mitään kiirettä ei näissä asioissa tarvitse pitää. Mikäli kuvaus toteutetaan studiollani Turun Hirvensalossa, olen varannut vanhemmille valmiiksi pientä välipalaa ja studiolla on mukava sänky ja sohva, jolla voi ottaa vaikka torkut kuvasten aikana. Näin on moni tehnytkin, sillä pieni lepohetki on vanhemmallekin tärkeää.

Edellinen
Edellinen

MITEN YRITYKSESI HYÖTYY OMASTA KUVAPANKISTA?